Pagina's

zaterdag 21 januari 2012

Het dagje wel


Om 8.00 ging de wekker, tijd voor actie. Een kwartier later was ik suiker aan het afwegen, eieren aan het splitsen en met een koksmes chocola aan het fijn slaan. Proefdraaien voor het diploma/verjaardagsfeestje van volgende week. Twee uur later stond er dan wel een prachtig donkerbruine taart te lonken op het aanrecht. Helaas was het tijd voor ontbijt met vers sinaasappelsap & een kop thee (zonder taart). 

Daarna heb ik afgewassen / opgeruimd:
- een zeef
- 2 lepels
- een bakkwastje
- een mes
- een puntmes
- een theelepeltje
- een weegschaal
- 2 spatels
- 3 beslagkommen
- 3 schaaltjes
- 2 glazen schalen
- 2 pannen

Alle begin is moeilijk. En dat ligt niet aan mijn ochtendprestaties maar aan het feit dat ik nog nooit zoveel moest afwegen bij het bakken van een taart (de ingrediënten verdwenen allemaal in een aparte kom) en nog nooit eieren gesplitst had (geslaagd met vlag en wimpel, had zelfs de kom met citroen ontvet).

Tussen het -tring- van de kookwekker vanochtend en het -tring- van de kookwekker vanavond nog lekker bezig geweest. Vanmiddag op het AZC kreeg ik een prachtige bos bloemen! Op deze manier wil ik iedere week wel een diploma halen. Met de kinderen maakten we een waxinelichtje van jampotjes en zijdepapier. Nadat iedereen voorzien was van een veilig lichtje (waxinelicht op batterij) was het tijd voor de taart. Met een extra speciale 'touch' die ik tot twee keer toe moest herhalen, daarover volgende week meer. Thuisgekomen hebben manlief en ik de overgebleven stukjes taart op, heerlijk. En toen was er geen taart meer.

Daarom ging de oven weer aan. Eerst pompoenpitafbakbroodjes erin. Voor hem roomkaas (light!) met zalm en voor haar hetzelfde smeersel maar dan met ham. Daar kreeg ik zoveel energie van dat ik de Franse versie van een Aaa...ppeltaart maakte. Nog een taart te gaan en dan kan ik ze allemaal. Die Oostenrijkse, Franse en Amerikaanse taart gaan er komen op het feestje. Genoeg verklapt, straks is het geen verrassing meer voor de genodigden of hebben ze hun keus al gemaakt.

dinsdag 17 januari 2012

vrijdag 13 januari 2012

Zonnetje(s)


Vandaag schijnt de zon! Een goed moment om eventjes buiten bezig te zijn. Om ervoor te zorgen dat na half vijf 's avonds het zonnetje blijft schijnen is er weinig nodig. Men neme: bloembakje, potgrond, schepje, mesje, handschoenen en narcissen. Binnen een kwartier heb je de garantie voor twee weken zon in huis. Voor degene die dit ook willen heb ik wat tips - trics op een rijtje gezet.

Bij de supermarkt kocht ik drie bakjes narcissen. Gek genoeg is dit goedkoper dan een familiepot narcissen (in mijn geval €2,50). Nog belangrijker is dat hierdoor kunt varieren met lengte of bloei. Dus je koopt lange, middel en kleine narcissen. Of narcissen in bloei, in knop en nog bijna onzichtbaar. In het meest gunstige geval koop je verschillende narcissen in lengte en bloei. Een prettige bijkomstigheid van narcissen is dat ze in tegenstelling tot hyacinten geurloos zijn. Staat de kleur geel je niet aan of hou je van wat fragiler kies dan voor blauwe druifjes.  

In de collectie bloempotten vond ik een donkerblauwe schaal. Neem een kleurtje wat bij de kleur bloemen / je inrichting / je humeur past. Het hoeft niet per se een bloempot te zijn, een leuke soepkom of een simpele jampot kan ook leuk zijn! Je moet zogezegd 'out-of-de-(bloem)pot' deken. Vijf verschillende jampotjes met een lint eromheen staat ook niet verkeerd kan ik uit ervaring vertellen!

Op mijn eigen mosveld verzamel ik mos in een ijsbakje. Met een mesje snij ik in de voegen, net zoals je onkruid verwijderd. Zoals je kan zien groeien er twee soorten mos in de tuin: steenmos en kussentjesmos? De kussentjes kun je erg goed van stenen afkrijgen en ziet er erg aaibaar uit (wat ook klopt). Het andere mos is wat lastiger van de stenen te halen. Bij dit soort mos wel even het onkruid verwijderen, grassprietjes kun je er voorzichtig uittrekken.
Geen paniek als je geen mosveld in de achtertuin hebt. Kijk dan iets verder dan de achtertuin. In mijn omgeving hebben veel rotondes een 'keigave' look: de rotonde en scheidingsvlakken bestaan uit grote keien in de cement. Hierop groeit veel mos wat je goed kunt gebruiken.   

Handschoenen en een schepje horen ook bij de uitrusting. Of je ze gebruikt is een ander verhaal. Trek in ieder geval de handschoenen aan en schep, met het schepje, aardig wat potgrond in het bakje. Hierna komt een heikel punt: het ontleden van de narcissen. Mijn ervaring met de rechterhandschoen is bij deze stap niet positief (ik eindig vaak met nog een handschoen aan). In ieder geval pluk je het grootste deel van de wortels eraf. Wees niet bang, het groeit vanzelf weer aan. Knijp in de onderkant van het potje zodat de narcissen eruit komen. Zo niet: je was te bang, verwijder meer wortels of knijp harder.
Het echte ontleden gebeurd als je de narcissen uit elkaar haalt. Letterlijk een hard-verscheurend drama. Je moet namelijk de wortels uit elkaar trekken waardoor het klinkt alsof het nooit meer goed komt. Maar als je uiteindelijk de narcissen gedeeld hebt, in de potjes gepland hebt en ze toedekt met mos zie je dat alles goed komt. Zo simpel is het om het zonnetje in huis te halen.

donderdag 12 januari 2012

Resultaatgericht werken

Jammie
Zoals eerder getoond is 'de' muur in de woonkamer paars geworden. Denk niet dat we om het half jaar een complete wand van de woonkamer verven! Het gaat hier om een stukje muur van (-tromgeroffel-) iets meer dan 3 meter. Als klapper vertel ik dat het grootste gedeelte van de muur niet bestaat omdat het een poort/boog/opening naar de keuken is! Als je alles bij elkaar optelt heb ik zaterdag 4m2 geverfd. Aangezien de voorgaande kleur redelijk fel en licht was moest ik twee keer rollen en kwasten dus verdween er 8m2 onder de paarse verf!

Officieel is het geen paars maar heet de kleur Jammie. En dan moet je niet mij maar Histor vreemd aankijken. Zij spelen een soort raar spelletje met een mogelijke verfkoper. Stel nou dat je op zoek bent naar een aantrekkelijke kleur voor in de keuken. Kies je dan voor kleur 3585, kleur ultra-ultraviolet of voor kleur Jammie? Aangezien 1) ik niet goed ben in het onthouden van getallen, 2) er discussie zou ontstaan hoe ultraviolet er precies uitziet in kleur en 3) mijn woordgevoeligheid hoog is kies ik voor de kleur Jammie!
Zie je het jongetje op het schilderijtje gluren, deze stond een tijd gelden op het blog (ruilwinkel aanwinst), hou ervan!

Snelle tip tussendoor (= stt)
Histor verf is redelijk prijzig, niets ten nadele van het verfje want die is prima. Bonnen, kortingsstickers en aanbiedingen veranderen vrij weinig aan de prijs. De verf in de Historpot is gewoon wit, een basisgoedje. Net als in de pot van een ander (huis)merk. De pot verf wordt opengemaakt, onder een mengmachine gezet die de juiste (Jammie) kleurverhoudingen erin stopt en daarna geschud. De mengmachine is niet kieskeurig en mengt gerust het huismerk van de winkel in de Histor-Jammie-kleur! Het apparaat gaat niet loeien en doet gewoon zijn werk. Dan zeg ik: fijn dat de machine ook met andere rassen overweg kan, ook namens mijn pinpas bedankt!

Goed(e) (voor)nemen(s)
Met deze vrij onbegrijpelijke titel bedoel ik eigenlijk iets simpels. In het nieuwe jaar nemen we ons allerlei goede dingen voor. Op mijn lijst staat niet alleen het verven van de muur in een degelijk winterkleurtje want dan zou ik al klaar zijn. Het is vooral gevuld met dingen die ik heel het jaar wil doen, een soort continu project voor 2012. En deze zijn: iedere week hardlopen, gezonder koken zonder veel E's en kCal's en goede kwaliteit producten, meer tijd met familie en vrienden doorbrengen, minder chocolade eten, geen onnodige spullen hebben of houwen, iedere week iets creatiefs produceren.. ga zo maar door! Ik zal niet te vooringenomen zijn met mijn voornemens (=woordgrap) want de week is nog niet voorbij maar afgelopen dagen gingen erg goed. Maandag hardloopschoenen uit de kast, dinsdag kilometertje gezwommen, woensdag weer die schoenen aan en vandaag sporten. Morgen heb ik dan wel een rustdag ingepland, zo aardig ben ik dan ook voor mijn lijf. Alhoewel, dat gedoe met geen chocola speelt me wel parten. In welk opzicht hou ik liever voor me, laten we zeggen dat de nadruk niet op goede maar op nemen ligt.

Land in zicht
Na twee weken kerstvakantie gaan ook docenten weer aan het werk. Postbussen worden geleegd, cijfers weer ingevoerd en ik ben blij! Zo kreeg ik vlak voor de kerstvakantie te horen dat ik twee herkansingen 'voldoende' had. Maar dat kan net zo goed een 5,5 zijn toch? Ben ik even blij met een 7 en een 9 (negen!). Het is dat we in een rijtjeshuis in een nette wijk wonen anders zou ik het wel willen: keihard van het dak schreeuwen. Begrijpt iemand deze uitdrukking trouwens? In ieder geval stel ik me zo voor dat ik op de grens van ons dak en dat van de buren zit (want het spreekwoord zegt daken = mv.) en dat mijn schreeuw dan echt van het dak afgaat. Neeeeeeegeeeen! Zoiets maar dan nog ietsje harder.

Later meer
Einde van dit bericht want over een kwartier sta ik in de sportschool. Aan goede voornemens moet je werken. Tegenstrijdig woord want er valt niets te 'nemen'. Werken, hard werken is het. 2012 dat wordt nog wat..

zaterdag 7 januari 2012

Metamorfose nr. 4

En de muur wordt..

vrijdag 6 januari 2012

donderdag 5 januari 2012

Ziek, zwak..

Misselijk?
Vandaag ziek, zwak maar absoluut niet misselijk. Sinds nieuwjaarsdag aan het 'sukkelen' en onverstandig genoeg toch gaan werken deze week. Maar vandaag waren de laatste reserves ook op en moest ik ziek thuisblijven. Gelukkig kan ik melden dat het ziek zijn zich tot mijn hoofd beperkt (koorts, bijholtegezeur en hoesten) dus ik kan ongestoord genieten van mijn eten. Toch? 

Smaak
Het eten proeft toch anders als andere dagen. Het stukje kaas proeft goed maar de boterham met farmersalade krijg ik echt niet door mijn keel. Het is jammer hoeveel dingen smaak kunnen beïnvloeden: ziek zijn, medicijnen, alcohol, roken (om gelijk een paar slechte dingen te noemen). Maar dan noteer ik alleen dingen die de smaak in de mond beïnvloeden. Maar wat dacht je van geuren? Zo heb ik mijn ouders gevraagd een stokvis-alert naar me te sturen en moet je geen bakje spruiten open in de koelkast zetten. En kleuren zijn ook bepalend voor de smaak van het eten, wetenschappelijk bewezen (als ik me niet vergis ging het hier om blauwe ketchup die niet gekocht/gegeten werd).  

Weetje?
Iedereen weet dat de tong het zintuig is van smaken. Zoet, zuur, bitter en zout proef je er mee. Maar wat zo leuk hieraan is dat deze verschillende smaken ook door verschillende delen van de tong worden geproefd. Voorop de tong wordt het meeste zoet geproefd, de zoute en zure smaken worden opgevangen door de zijkanten van de tong en bittere zaken worden op het achterste gedeelte van de tong herkend. En dat was alleen nog maar de tong! Een lang verhaal over de werking van lucht, tanden en speeksel / enzymen in de mond zouden het verhaal nog completer maar ook vermoeiender maken.  

Eten
Op het menu staat tagliatelle met broccoli, spekjes en een extraatje. Niet alleen als zuinige Zeeuw maar ook als anti-verspiller bewaar ik veel restjes. Zo ook de twee stukjes varkenshaas van eergisteren (ter grootte van twee kleine eitjes). Overigens ook lekker op brood of door de nasi. Vandaag was het vlees een extra smaakmaker door de pasta. En dat is maar goed ook! Mijn tong scant de spekjes en oordeelt: vies of bedorven. Op dat moment kan ik alleen vertrouwen op mijn medeproever: heerlijk schat!