Pagina's

dinsdag 2 juni 2015

Een blauwe maandag ofwel 'een korte poos'Bloemen
Het voorjaar heeft voordelen, daar kwamen we wel achter. De zomers in Griekenland zijn vaak warm en zonder neerslag wat zijn weerslag heeft op de natuur. Op foto's van voorgaande vakanties op Lesbos en Kefalonia is dit goed zichtbaar. Nu hadden we prachtig weer en was alles volop in bloei. Het is jammer dat we veelal met de auto getoerd hebben, Kos is een goed fietseiland, anders kun je sneller stilstaan om bijvoorbeeld de enorm grote, bloeiende cactussen te fotograferen. Bij het appartementencomplex waren diverse bomen en vruchten te zien zoals olijfbomen, een abrikozenboom en zoals op de foto een citroenboom. Oleanders zijn er ook voldoende te vinden in de meest mooie kleuren en ze ruiken ook zo lekker! De dode, overwoekerde boom staat op het Asklepion, een van de grootste bezienswaardigheden van Kos.

Kind
Noa heeft een geweldige tijd gehad, wij daardoor ook. Ze was het jongste lid onder de gasten, de rest was allemaal 60+, had hierdoor volop aandacht van surrogaat opa's en oma's, er was een zwembad (zie laatste foto midden) en een heuse speelkamer. Hierin stond ontiegelijk veel speelgoed waaronder het speelservies. We mochten het meenemen naar ons terras waar ze heerlijk uit de zon kon spelen (de eerste dag zag ze namelijk hoogrood door de zon en de temperatuur). Het uitstapje naar het Asklepion, wat wij gekscherend 'oude stenen kijken' noemden, vond ze super. Klimmen, klauteren en de andere kindjes bekijken. De zee was vooral erg koud en dat zand aan je handen is een hoop werk om het iedere keer af te vegen maar het was het waard, heerlijk gespeeld en rond gestapt op kekke waterschoenen.

Dieren
Veel Griekse eilanden staan bekend om de grote aantallen (zwerf)katten, op Kos viel het mee. Wie weet komt dit doordat in de winter het aantal teruggedrongen wordt om het zo te zeggen en dat de aanwas in de zomermaanden pas flink stijgt. De meest mooie dieren waren te vinden bij Plaka, een klein bos waar veel pauwen en katten te vinden zijn. Het volgende dierengeluid van de pauw werd toegevoegd aan haar repertoire en het voeren vond ze zo grappig dat ze gehurkt op pauwhoogte eens moest kijken hoe het eraan toeging. De mannetjes-pauwen die flink moesten pronken waren soms wat griezelig voor haar aangezien het een flink gewapper van veren was. Verder zijn het zulke prachtige beesten, die kleuren blijf je jezelf om verwonderen.  

Stekeligheden
Elk verhaal heeft ook een keerzijde. Het was heus niet alleen rozengeur en maneschijn. En dan kan ik voorbeelden noemen over het kind wat iedere nacht een of twee keer haar sirene liet horen, de bedden die zo hard waren of die ene nacht en halve dag dat er regen en onweer was. In plaats van foto's van schattige cactussen, een bijenkast en een distel had ik jullie foto's kunnen laten zien van vluchtelingen rondom het politiebureau, vrouwen die hun was in de zee doen of de tientallen zwemvesten die in de branding lagen. We zijn enorm geschrokken van de vele vluchtelingen. Zeker rondom het politiebureau van Kos was de aanblik treurig. Ook is het contrast zo verschrikkelijk gek. Zelf loop je daar als toerist die in luxe een vakantie geboekt hebben terwijl zij op het eiland zijn om hun eigen land te ontvluchten. Ik moet zeggen dat ik flink van de kaart was van de aantallen, ook kinderen en ouderen. Enkele verhalen over bootreizen ken ik, meer wil ik er niet weten en ik weet ook wat de mensen nog tegemoet gaan wat vaak een nog langere reis betekent.

Mooi
De vakantie was een heerlijke tijd, we zijn opgeladen en hebben van en met elkaar genoten. Het weer was heerlijk, een warme zon doet zoveel met een mens, de omgeving was mooi. Bovendien zijn Grieken geweldige mensen, zo gastvrij en warm. Zeker de zussen en kokkies van het complex waren super. Extra topdekmatras voor de zwangere vrouw, babyfoon voor het stel wat samen iets wil eten en drinken terwijl kind slaapt, speciaal apart gekookte groente voor het kind, ga zo maar door. Dat is een van de redenen waarom we iedere keer naar Griekenland terug willen: veel kans op zon, geweldige mensen en een divers aanbod aan natuur/cultuur/food/enz. 

2 opmerkingen:

  1. Leuk en mooi om te lezen en zien dat jullie het naar de zin hebben gehad. En je hebt een andere blognaam, gaaf!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou zo weer terug willen, hier zijn alweer wolken voor de zon! Heb beetje gerommeld, was het andere opeens beu dus ander plaatje :)

      Verwijderen