Pagina's

maandag 26 maart 2012

Geveld door vilt

Vilteresse
Een site die ik de laatste tijd veel bezoek is pinterest . Deze website is een soort fotoprikbord voor mensen die hun interesses graag willen delen. Dus je vind er van alles: van recepten tot hebbedingetjes. En iedere keer als ik iets vind wat mij interesseert sla ik het op. Zo zoek ik dit keer met het woord felt ofwel vilt (tip: gebruik Engelse zoektermen, de kans op treffers wordt groter!).  

De rode 'bloem' is gemaakt van vilt. Het ziet eruit als een ingewikkeld patroon maar het is zo simpel! Het zijn in vieren gevouwen en aan elkaar genaaide cirkels. Op de website van pinterest vind je voldoende tutorials om deze bloem na te maken.

Een opfriscursus voor degene die niet weten hoe een vilten lapje ontstaat. Men neme een schaap en scheert het kaal. Hierna volgen een heleboel stappen van uitpluizen tot kleuren waardoor het later als wolvilt in de schappen ligt. Na aankoop trek je uit de lont wolvilt een paar plukken wol die je kruiselings over elkaar legt tot het ongewenste formaat (omdat het nog krimpt). Het vilten wordt gedaan met wat warm zeepwater en de wrijving van je handen. Door de warmte, zeep en wrijving haken de wolschubben in elkaar en ontstaat er een lapje vilt.

Prijs - kwaliteit
Enkele winkels verkopen wolvilt en ook op internet is het te vinden. Ook bestaat er wol die je kunt breien waarna de wasmachine het viltproces van je overneemt. Natuurlijk kun je ook vilt aan een stuk in de winkel kopen. Ik kocht A4 'vellen' bij het hobbyhuis en bij de Action. En net zoals bij veel andere dingen is er kwaliteitsverschil te ontdekken. Het verschil is de kleur en de vervilting van het lapje (te kort gevild zorgt voor een los geheel, ongelijke diktes door verkeerd stapelen of wrijven). Voor het maken van een leuke corsage of een haarspeldje kun je de Action kwaliteit prima gebruiken. Wil je een tas of een hoedje van vilt maken zorg dan voor goede kwaliteit.    

Fossiele inventiviteit
Ooit heb ik een heel leuk verhaal gelezen over vilt. Het viltproces schijnt heel veel jaren geleden ontdekt te zijn. Vroeger legden de mensen wol in hun 'schoenen' voor wat meer warmte. Door de warmte van het lichaam en de wrijving ontstond er op den duur vilt. Het idee om wol te vervilten was geboren en we maken er nog steeds gebruik van.

Tip!
Een erg leuk boekje over vilt heet Wild van vilt. Dit is echt een aanrader voor leuke ideetjes, het boekje is dun maar er staat genoeg in. Wat wel een nadeel is zijn de benodigdheden die je zogezegd aan moet schaffen voor het vilten. Niets is minder waar. Er kan veel met minder en nog meer met weinig. Een tafel, twee handen, wat warm water en zeep en wolvilt. Meer is in principe niet nodig. Natuurlijk gaat het vilten sneller als je het tussen een bamboe-matje (koop een placemat van stokjes bij de Xenos / Ikea / Action) of een stuk bubbeltjesplastic legt. Maar voor een eerste probeersel vind ik het niet noodzakelijk. Pas als je helemaal wilt van vilt bent kun je andere dingen aanschaffen zoals echte olijfzeep, naaldvilt en mallen.  

(strikjes, cupcake en klavertje vier staan ook op pinterest)


Hoewatwaar

1 opmerking:

  1. Handig hè, Pinterest! Ben sinds enige tijd ook helemaal 'hooked'! Ideaal en je kunt altijd terug vinden waar het stond! Deze bloem is heel gaaf! Inspiratie!! :)

    BeantwoordenVerwijderen