Pagina's

donderdag 30 juni 2016

Badstof met een hartje


Vader- of moederdag was altijd iets van heel lang geleden. Van knutselwerkjes maken op de basisschool of zelf thuis iets maken. Verder hebben we eigenlijk niet echt deze dag gevierd, ik vond ook steevast dat er dan maar een kinderdag moest komen. Waarop je dan achtereenvolgens te horen kreeg: "Het is iedere dag kinderdag.". Toen kon ik daar verschrikkelijk boos om worden, nu moet ik heel hard lachen want het is meer dan waar. 

Al snel was ik er van overtuigd dat een dankbaar en liefdevol gebaar naar je ouders toe niet in een dag te proppen valt en het een groot commercieel circus is. Net als Valentijnsdag, dierendag en eigenlijk alle feestdagen. Als peuter, kleuter of kind is het fijn meer aandacht aan dit soort gelegenheden te geven en om er een vaste dag voor te hebben. Zoals op dierendag je eigen huis- of knuffeldier meenemen naar school, spannend! Of een verassing maken voor je ouders die er gewoon vanaf weten terwijl jij helemaal lyrisch bent. Op deze manier is het beleven van deze dagen geweldig, kleine gebaren die door een groot kinderhart uitvergroot worden tot enorme proporties. 

Bij Noa, die het concept verassing evenveel begrijpt als verstoppertje spelen, werd er iets gemaakt op de peuterspeelzaal. Ze vertelde me niet wat ze gedaan had bij de juf maar in haar spel vertelde ze tegen het fantasievriendje dat ze een 'rassing gingen maken. En omdat het wel actueel was hebben we hierop ingespeeld om thuis ook een lief gebaar naar papa of mama te maken. Papa printte een foto als kleurplaat uit die op haar manier helemaal werd ingekleurd en beplakt met stickers, ze maakten samen een lekker ontbijtje met vers sinaasappelsap en boterham met een hartje van hagelslag. Ze vond het fantastisch, ook om het zelfgemaakte fotolijstje van de peuterspeelzaal te geven en op te hangen. 

Aangezien mama iets meer tijd voor maaksels heeft gingen we allebei iets maken voor fiets-papa. Als het even kan wordt de ruim 20 km woon-werk en andersom afgelegd op de racefiets. Voor zijn fiets-ontbijt maakte ik eenvoudige maar granola met havermout, noten en rozijnen. Dochter beschilderde twee washandjes die we samen met een handdoek en douchegel inpakten. Een washand, hoe kan het anders, met een hand erop. De andere werd een iets ruigere versie met een afgeplakt hart en veel donkere verf. Om het grovere vuil af te poetsen kan papa de geverfde kant nemen, badstof zuigt de overdadige peuter klodders verf goed op kan ik je vertellen. Op de crèche had ze een rode driehoek voor in de auto gemaakt. Noa vond het heerlijk om tegen het trotse en blije gezicht van papa (en mama) aan te kijken. We hopen dat er nog heel veel vader- en moederdagen komen die we op deze manier 'groots' kunnen vieren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten