Pagina's

woensdag 22 mei 2013

Brood-dag

 

Wit brood met sesam uit Afghanistan, wit brood uit Somalië en zoet brood uit Eritrea. Samen met een heerlijk gerecht uit Syrië en een kwark dip. Heerlijk! De vrouwen van het azc hebben weer erg hun best gedaan om hun kwaliteiten te laten zien en proeven. De kinderen die uit school kwamen konden gelijk met ons meegenieten. Wat een vervelende baan heb ik toch..

Afghaans plat brood met sesam
Het recept voor het brood is vrij eenvoudig. Je hebt alleen bloem, droge gist, zout en water nodig. De verhoudingen zijn zo 'ongeveer', veel recepten van het azc worden overgedragen zonder exacte maten, massa's of verhoudingen (zoals wij Nederlanders dat graag hebben). Het volgende recept is voor vier platte broden ter grootte van een half oven-bakblik. 

- 1 kilo bloem
- 1/2 zakje droge gist
- wat zout
- water

* Het halve zakje gist oplossen in warm water en ongeveer 5 minuten laten staan.
* De bloem, gist, zout en water bij elkaar mengen en met de handen kneden. Het deeg moet niet hard zijn voeg dan meer water toe. Zoals ik begreep moet het deeg 'als elastiek zijn'. De vrouw vertelde me dat het 'zo' moest zijn en ze deed haar handen een stuk uit elkaar. Dus geen vloeibaar deeg maar ook geen zwaar, stug deeg, ergens er tussenin. 
* Maak een plat, dun brood op een bakblik o.i.d. en zet het in de oven tot het bruin is (eventueel sesam-zaad over het af te bakken brood strooien).


Op hoeveel graden de oven afgesteld moest worden is ook de vraag. De meeste vrouwen op het azc hebben alleen een klein gril oventje, dit heeft het formaat van een kleine magnetron. Volgens de Afghaanse tolk, de vrouw die het beste Nederlands spreekt, moet de oven ongeveer 200°C zijn. 

Het recept voor de bulgur-paprika-dip (het oranje gerecht uit Syrië, zie foto) volgt hopelijk snel! Momenteel is het recept doorgegeven aan mijn collega, zij vertaald het vanuit het Arabisch naar het Nederlands. Ik zet het bij dit bericht zodra ik het ontvangen heb!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten