Pagina's

zaterdag 7 september 2013

Banoffee


Banana + toffee = banoffee! Deze taart, eigenlijk een 'English dessert', maakte ik vandaag. Het kost wat tijd en geduld, de gecondenseerde melk moet namelijk twee tot drie uur koken in het blikje. Ik kende dit fenomeen ook niet tot een jaar geleden twee Armeense vrouwen dit gebruikten in fantastisch lekkere koekjes. Het banoffee recept wordt soms beschreven met gekarameliseerde suiker, die smaak is zo anders dan het romige karamel van de melk! Verder is de taart erg makkelijk te maken met wat koekjes, banaan, slagroom en crème fraiche. Hier de ingrediënten en hoeveelheden die ik gebruikte. 

200 gram digestive koekjes
75 gram boter
1 blikje gecondenseerde melk
2 - 3 bananen
pakje slagroom
bekertje crème fraiche
zakje klopvast
geraspte chocolade 

- Zoals gezegd moet de gecondenseerde melk 2 tot 3 uur koken in het blikje. Mijn blikje was na 2 uur en een kwartier prima omgetoverd tot karamel. Let op: het blikje moet altijd onder water blijven in verband met ontploffingsgevaar!
- De gesmolten boter meng je door de verkruimelde koekjes. Deze in een bak- of springvorm op laten stijven in de koelkast.
- Je kunt er nu voor kiezen om eerst de karamel op de bodem te smeren of te beginnen met de plakjes banaan neer te leggen of juist een aantal laagjes van banaan en karamel. Omdat ik ondertussen had gewerkt was mijn karamel volledig afgekoeld en dus lastiger smeerbaar. Daardoor heb ik het complete blikje op de bodem gesmeerd en hierover 2,5e banaan verdeelt. 
- De slagroom stijfkloppen met wat suiker en eventueel een zakje klopvast. Op het laatst de crème fraiche erdoorheen roeren of mixen. Dit mengsel smeer je uit over de bananen.
- Garneer de taart met chocola, kaneel of nog wat karamel. Ik sneed I Love Banaan uit papier als sjabloon en strooide hierover geraspte chocola. 

Taart in de koelkast en wachten tot het geschikte moment: koffie en/of theetijd! Heerlijk kan ik je vertellen.. Niks mis mee zou manlief zeggen.

2 opmerkingen:

  1. Dat klinkt heerlijk, waar koop je een blikje melk?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier in de supermarkt staat het bij de koffiemelk. Het zijn kleine blikjes met daarop gecondenseerde melk (ik had Friesche Vlag). Bij de betere supermarkt hebben ze dit altijd!

      Verwijderen