Pagina's

zaterdag 31 augustus 2013

Amerikaanse cheesecake voor Hollandse kaaskoppen

In het weekend hebben we graag 'een koekje bij de koffie'. Tijdens het boodschappen doen een bakje kwarktaart in de kar (wel magere kwark natuurlijk!), op zaterdagochtend de oven aan en dan genieten van de hele tour van het bakken. Een bijkomend voordeel van een warme oven rond etenstijd is dat je wat (gevulde) stokbroodjes kan afbakken. Schoonpapa en man mochten wel verwend worden tussen het behangen van het babykamertje. De lunch was goed te doen, het kamertje is echt mooi geworden en ook nog eens een prima taart: het weekend kan niet meer stuk!

Heel lang geleden maakte ik al eens een cheesecake, deze taart was dus niet nieuw maar niet minder spannend om te maken. De taart lijkt ook een klein beetje op de Weight Watchers taart van een tijd terug. Cheesecake wordt in veel recepten beschreven met vette roomkaas, suiker in de bodem of een berg chocolade. Daarom mixte ik weer eens wat recepten door elkaar en maakte er een half-verantwoorde versie van. 

Ingrediënten
250 gram biscuitjes 
(200 gram koek is ook voldoende!)
20 gram amandelmeel
(niet erg om weg te laten)
40 gram boter
500 gram kwark
3 eieren
1 zakje vanillesuiker
125 gram basterdsuiker 
sap van ongeveer 1 citroen

Koekbodem
Verwarm de oven op ongeveer 170 °C. Neem een springvorm en bedek de bodem met bakpapier. Weeg de boter af in een steelpannetje en laat het smelten op laag vuur. Verkruimel ondertussen de biscuitjes. Dit kan in een keukenmachine of zoals hier ouderwets met de hand. Ik doe de koekjes in een diepvrieszakje (stevig plastic zakje), leg dit tussen een handdoek en sla erop met het handvat van de messenslijper. Zelf had ik nog wat pure chocolade digestive koekjes en wat standaard biscuitjes die er nog lagen van voor de vakantie, ideaal om de restjes op te maken! Doe de gesmolten boter bij de koekkruimels. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Bak de bodem 10 - 15 minuten in de oven. 

Kwarkvulling
Snij een stukje van een citroen en wrijf hiermee een glazen kom in, neem af met een keukenpapiertje of schone theedoek (het stukje citroen doe je in je glas water als dorstlesser). Splits de eieren, het eiwit in de glazen kom en de eidooiers in een mixerkom. Klop de eiwitten stijf met de mixer. Mix nu de eidooiers met beide suikers, citroensap en kwark tot een glad mengsel. Spatel hier voorzichtig de eiwitten door. Schenk het kwarkmengsel in de springvorm. Bak de taart ongeveer 50 minuten op 180 - 200 °C. Dek voorzichtig af met aluminiumfolie wanneer de taart te donker wordt. De taart is goed wanneer het mengsel gestold is en wat stevig aanvoelt. Er zit zeker nog 'pudding'-beweging in de taart! Scheuren in de taart zijn normaal en geven het ook wat charme. Laat de taart eerst afkoelen in de oven of op een rooster en fris het daarna verder op in de koelkast. Je kunt de taart decoreren met fruit zoals zwarte- of rode bessen of aardbeien. Voor een frisse taart kun je de de taart bedekken met een laagje lemon curd, zoetekauwen druppelen pure chocolade over de taart. Zonder decoratie is de taart ook heerlijk fris, een prima stukje taart voor de zaterdagavond. Of de zondagochtend. Of allebei. Goed weekend allemaal!

1 opmerking: